Nieuwsbericht: Doen of laten? Doelmatig gebruik van vitaminediagnostiek

Vitamine B12 en D worden regelmatig aangevraagd in de huisartsenpraktijk, ondanks de beperkte indicaties hiervoor in de NHG-standaard. Het programma Doen of laten? is een landelijke campagne gestart om doelmatige vitaminediagnostiek te bevorderen. Het doel is om zowel overdiagnostiek als onderdiagnostiek tegen te gaan. Met behulp van patiëntenfolders, wachtkamerposters en een gratis e-learning voor huisartsen willen we de kennis over vitamine D en B12 bij huisartsen en patiënten vergroten. Daarnaast bieden we ook spiegelinformatie over aanvraaggedrag. In een pilot project zorgden bijna 150 huisartsen voor een gemiddelde vermindering van 20-25% van het aantal vitamine D en B12 aanvragen. 

Alle materialen zijn gebaseerd op de LESA en NHG standaarden en nu kosteloos beschikbaar voor huisartsen en hun praktijkmedewerkers op: https://doenoflaten.nl/vitamine/.

• E-learning (1 accreditatiepunt)

• Patiëntfolders, zowel digitaal als gedrukt

• Poster

• Wachtkamerfilmpje

• Spiegelinformatie

Nieuws en Agenda