Arnhems Fonds Achterstandswijken

Laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Voor wie in Nederland niet goed kan lezen en schrijven, is de weg naar de dokter, het ziekenhuis en de apotheek bezaaid met hindernissen. Kunnen lezen is overal nodig. Maar dat niet alleen: wat je leest, moet je ook kunnen begrijpen en toepassen. Veel van deze mensen hebben ook beperkte gezondheidsvaardigheden. Gezondheidsvaardigheden heb je nodig om informatie over ziekte en gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en toe te passen bij het nemen van beslissingen

Het AFA heeft informatie verzameld over laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden voor huisartsen en praktijkmedewerkers om zelf aan de slag te gaan met deze thema's. Deze informatie is te vinden op het kennisplatform. Op het kennisplatform zijn onder ander diverse zelfzorgfolders te vinden voor anderstalige patiënten.

Praktijkcheck laaggeletterdheid

Voor huisartsenpraktijken in de achterstandswijken in de regio Arnhem bestaat de mogelijkheid een projectaanvraag te doen voor een praktijkcheck laaggeletterdheid door HealthImpact. Met behulp van een ervaringsdeskundige wordt bij die praktijkcheck gekeken in hoeverre uw praktijk is ingesteld op patiënten die laaggeletterd zijn en/of weinig gezondheidsvaardigheden hebben. U krijgt daarna adviezen op het gebied van laaggeletterdheid.

Aanvragen (praktijkcheck) laaggeletterdheid

Aanvragen voor deze praktijkcheck of projecten met betrekking tot laaggeletterdheid kunnen gedaan worden middels het aanvraagformulier, inclusief offerte/ factuur.

Ingevuld aanvraagformulier, inclusief offerte/factuur, graag versturen naar

info@afa-arnhem.nl.

Informatie en handige links & websites

Hieronder vindt u informatie over laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden.

Pharos

LHV

Stichting Lezen & Schrijven

CommunicerenKennisplatform

Wilt u meer informatie over de thema’s waar AFA zich mee bezig houdt? Ga naar het kennisplatform op deze pagina treft u allerlei informatie aan omtrent het Coronavirus (COVID-19), handige websites en vertaalde zelfzorgfolders voor patiënten. 

Nieuws